Eet het en je weet het

Over gezonde voeding

Vis en kip gerechten

Vis en kip als koolhydraatarme hoogtepuntjes (4 recepten)

Volg je een koolhydraatarm dieet? Dan zijn deze recepten voor jou bedoeld! Kip en vis zijn de beste uitgangspunten van een koolhydraatarm dieet. Ze leveren veel energie, zitten vol met eiwitten (proteïnen) en bevatten allerlei voedingsstoffen die zorgen voor een goed herstel en een lekkere weerbaarheid. Daarnaast kun je op basis van kip en vis de meest lekkere recepten op tafel toveren.

In dit artikel delen we 4 recepten met je.

Op basis van kip:

  • Witlofsalade met kip
  • Kipcurryschotel met paksoi en room

Op basis van vis:

  • Zalm teriyaki
  • Kabeljauw met venkelsaus

 

Witlofsalade met kip

Je hebt nodig: 100 gram (kant-en-klare of gebakken) kipreepjes of stukjes, kerrie, 2 eieren, olie, 250 gram witlof, 1 rijpe avocado, 1 eetlepel walnootolie, beetje zoetstof, beetje citroensap en peper en zout.

 

Bereiding:

Kook de eieren in 8 minuten hard. Bak in de tussentijd de kipstukjes gaar met wat kerrie en olie.

Trek zes mooie blaadjes van de witlofstonkjes af. Halveer de stronkjes (niet de blaadjes!) en snijd ze in dunne reepjes. Neem de avocado en snijd de helft van het vruchtvlees in blokjes. Snijd de andere helft in plakjes.

Pel de gekookte eieren en snijd ze in kleine stukjes.

Neem een kom en meng hierin de avocadoblokjes, kipstukjes en citroensap, witlofreepjes en de walnootolie goed door elkaar.

Breng de salade op smaak met wat zoetstof en peper en zout.

Schep de salade voorzichtig in de afgetrokken witlofblaadjes. Garneer met stukjes ei en blokjes avocado.

 

Kipcurryschotel met paksoi en room

Je hebt nodig: 3 blokjes currypasta, 150 gram kip, bakolie, 100 gram champignons, 150 gram paprika, 1 stronkje paksoi (ca 500 gram), 300 gram bloemkoolrijst, bosuitje, vlokken van een paprika, scheutje slagroom en sojasaus.

 

Bereiding:

Bak de kip goed gaar en voeg de blokjes currypasta hieraan toe.

Snijd de paprika in reepjes en voeg deze toe aan de mix in de pan. Roer goed door en bak gedurende 3 minuten mee.

Snijd de champignons grof. Doe hetzelfde met de paksoi. Voeg de champignons en de harde stukken van de paksoi toe aan de pan en bak deze gedurende 2 minuten mee.

Voeg wat slagroom en water toe. Laat nu zachtjes doorpruttelen.

Snijd in de tussentijd de bosui in kleine ringen en wok de bloemkoolrijst met de bosui en wat paprikavlokken. Roer tot slot het blad van de paksoi door de curry. Serveer de kipcurry met bloemkoolrijst.

 

Meer ideeën en informatie over koolhydraatarme kip recepten? Bezoek dan deze pagina van Dieetkompas.

 

Zalm teriyaki

Je hebt nodig: 4 stuks zalm, 1 eetlepel water, 1 eetlepel sesamolie, 2 eetlepels rijstewijn (sherry kan ook), 2 eetlepels sojasaus, 0,5 theelepel gemberpoeder, 0,5 theelepel knoflookpoeder, klontje boter, 150 gram paddenstoelen, 50 gram zeekraal, vers gemalen peper en 1 eetlepel geroosterd sesamzaad.

 

Bereiding:

Breng in een pan met een dikke bodem het water met de wijn, sesamolie, gember- en knoflookpoeder, suikervrije honing en sojasaus aan de kook. Zorg dat de saus enigszins indikt.

Plaats de zalmstukjes in een schaal en giet de teriyakisaus hierover uit. Haal de zalm goed door de saus en stooi hier wat peper overheen.

Verwijder de uiteindes van de zeekraal en snijd de paddenstoelen in reepjes. Roerbak ze op hoog vuur totdat ze gaar zijn. Roer er dan wat roomboter doorheen en zet in een bakje apart.

Bak nu in dezelfde pan de zeekraal en de sesamolie. Wederom in een apart bakje bewaren.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Warm de zalm circa een kwartier en bestrijk tussendoor nog even met de saus.

 

Kabeljauw met venkelsaus

Je hebt nodig: 2 stuks kabeljauw, viskruiden, 1 gesnipperde ui, 1 knol venkel van ca 180 gram, roomboter, 150 ml groentebouillon, 70 gram crème fraîche, 1 theelepel arrowroot bindmiddel, 6 wortelen, dille voor garnering en een halve theelepel venkelzaad.

 

Bereiding:

Doe de kruiden over de kabeljauw. Versnipper het uitje en bak deze glazig.

Snijd de venkel doormidden en haal de uitsteeksels en harde delen eruit. Snijd het vervolgens in dunne reepjes en voeg samen met wat anijszaad toe aan de pan met ui. Laat dit gedurende 2 tot 3 minuten goed sudderen.

Giet 100 ml van de groentebouillon bij de venkel. Laat garen met de deksel erop, circa 10 minuten.

Pureer de groenten en de crème fraîche met het resterende bouillon tot er een gladde saus ontstaat.

Warm de venkelsaus in een pannetje op en bindt deze met arrownoot.

Breng de venkel op smaak met peper en zout.

Bak de kabeljauw gaar aan beide zijden en leg deze vervolgens op een bord. Doe de saus eroverheen en garneer met de dille.

 

Meer ideeën en informatie over koolhydraatarme vis recepten? Bezoek dan deze pagina van Dieetkompas.

 

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *