Eet het en je weet het

Over gezonde voeding

Het gevaar van hormonale verstoringen bij een crash dieet

We kennen het allemaal wel: de decembermaand is onverbiddelijk  geweest, de januariborrels lonken, de Paasdagen liggen in het verschieten, een paar verjaardagen waarop we toch lekker los moeten kunnen gaan en de barbecues in de zomer zijn toch wel lekkerder met wat sausjes en andere vettigheid.

Kortom, er zijn weinig momenten waarop we niet lekker willen eten en dus blijft er voor het afvallen maar één optie over. Snel en makkelijk. En dan denken veel mensen aan een crash dieet.

Hoewel er aan een crash dieet talloze risico’s zitten, wordt er maar weinig geschreven over het gevaar van hormonale verstoringen die op kunnen treden bij een crash dieet. Want wist je dat een crash dieet je coritsol kan laten stijgen, je stress toe kan laten nemen, je bijnier uit kan putten en een disbalans kan veroorzaken tussen progesteron en oestrogeen? Waarschijnlijk niet. En daarom is het tijd om dit artikel te lezen.

Hormonale verstoringen zijn de oorzaak van overgewicht

Je moet niet spelen met je hormonen. Hormonale verstoringen zijn namelijk de hoofdoorzaak bij overgewicht. Niet alleen verkeerde voeding veroorzaakt dat! Juist doordat je verkeerd eet veroorzaak je een verstoring in je lichaam. Die heeft direct invloed op je hele gestel en lichaam (mentaal en fysiek).

De gevolgen van een hormonale verstoring zijn onder meer:

  • Stress
  • Problemen rond de schildklier en bijnier
  • Disbalans tussen progesteron en oestrogeen

Crash dieet zorgt voor stress

Een crash dieet zorgt eigenlijk altijd voor stress. Daarmee neemt je cortisolwaarde toe. Cortisol is een soort van adrenaline, maar dan eentje die langer aanhoudt. Waar adrenaline vrijkomt wanneer je je in een vervelende situatie bevindt, is cortisol meer chronisch. Het grote nadeel van cortisol is dat het voorkomt dat energie verbrand kan worden. Vet blijft dus gewoon zitten waar het zit (op jouw buik, billen, benen en rug). Dat komt omdat cortisol je lichaam wil beschermen tegen de stress en dat doet door een voorraadje energie achter de hand te houden. En dat voorraadje is juist waar je met een dieet vanaf wilt!

Nadelen van cortisol

Cortisol dat te lang in je lichaam blijft is om meer redenen niet goed. De grootste nadelen van cortisol zijn de volgende:

  • Het zorgt voor de afbraak van spierweefsel
  • Doordat je spieren verdwijnen verbrand je nog minder (snel) vetmassa
  • Door het verdwijnen van je spieren neemt ook je stofwisseling af en zal deze minder gezond verlopen
  • Je raakt sneller verzuurd
  • Voeding wordt slechter verteerd, want je lichaam stuurt de energie niet meer naar je spijsvertering, maar naar het stresscentrum in je lichaam.

Wat te doen?

Het is belangrijk om je cortisol te verlagen. Gelukkig heeft Dieetkompas daar 9 tips voor op een rijtje gezet. Door deze tips te volgen zal je merken dat het cortisolgehalte in je lichaam snel afneemt en het afvallen niet meer in de weg hoeft te staan. Maar zorg er dan wel voor dat je een  gezond eet- en drinkpatroon volgt in plaats van een crash dieet. Een crash dieet doet alleen maar meer kwaad dan dat het je uiteindelijk echt zal helpen.

Related Posts