Eet het en je weet het

Over gezonde voeding

Noten en zaden

Hoe noten en zaden je helpen afvallen

Wist je dat er veel mogelijkheden zijn met noten en zaden op het gebied van afvallen en gewicht verliezen? Noten en zaden zijn de laatste jaren enorm enthousiast geworden en eigenlijk is er geen dieetboek meer dat ze uit de weg gaat. De kracht van noten en zaden op jouw gewicht en de wijze hoe ze je kunnen helpen afvallen is ongekend.

In dit artikel leggen we je uit hoe dat zit.

 

Wat zijn noten en zaden?

Natuurlijk weet je wet wat noten en zaden zijn, maar belangrijk is om te weten dat het om onbewerkte noten en zaden gaat. Dus geen gezouten pinda’s en chocoladerotsjes, maar gewoon amandelen, hazelnoten, walnoten, eikels, chiazaad, lijnzaad en sesamzaad. Je kunt tegenwoordig allerlei noten en zaden kopen in de supermarkt of in de groentewinkel of bij de notenbar. Ze moeten dus ongebrand en ongezouten zijn wil je er de voordelen van plukken.

 

Waarom helpen ze je afvallen?

In noten en zaden zitten vrijwel geen stoffen die je dik maken. Geen koolhydraten, geen suikers, maar wel volop proteïnen (eiwitten). Daardoor kun je van noten en zaden redelijk veel eten. Je wordt er niet dikker van, maar de eiwitten kosten wel moeite om verbrand te worden en kosten dus veel energie. Dat maakt noten en zaden een heerlijk tussendoortje dat je zeker verantwoord kan noemen.

Doordat je noten en zaden eet zal je sneller verzadigd raken en geen trek meer hebben in andere, ongezonde tussendoortjes. De kans dat je daardoor dikker wordt is dus een stuk kleiner.

 

Bewerkingen van noten en zaden

Het is zelfs zo dat noten en zaden ook worden bewerkt tot meel en daarmee als basis kunnen dienen voor brood, taart of koekjes. Deze producten op basis van amandelmeel of walnotenmeel zijn een stuk gezonder dan de gewone variant op basis van tarwemeel (want daar zitten wel heel veel koolhydraten in!). De verschillende meelsoorten op basis van noten en zaden geven ook nog een andere, verrassende smaak aan de producten. Helaas is het wel wat prijziger om deze meelsoorten te kopen, maar het zal je zeker helpen bij het afvallen.

 

Andere toepassingen

Nu hoef je niet persé een taart te bakken van notenmeel of een handje noten en zaden te eten. Je kunt noten en zaden op diverse andere manieren gebruiken. Bijvoorbeeld geblenderd door een groene smoothie. Daarin geven noten en zaden niet alleen een andere smaak, maar ook een andere bite. Natuurlijk kun je noten en zaden ook husselen door een salade op basis van groenten en fruit. Ook worden noten en zaden vaker toegevoegd aan vlees-, kip- en sommige visgerechten. Wederom omdat je dan net een andere bite krijgt, maar ook omdat je de smaak er op een prettige manier mee kan beïnvloeden.

 

Noten en zaden, probeer het zelf

Wil jij ervaren hoe noten en zaden je kunnen helpen om op een prettige manier af te vallen en op gewicht te blijven? Probeer ze dan zelf en koop vandaag nog walnoten, hazelnoten, chiazaad, lijnzaad of sesamzaad. Je zal er geen spijt van krijgen!

Probeer het bijvoorbeeld eens met deze gerechten:

 

Related Posts