Eet het en je weet het

Over gezonde voeding

Pinterest koolhydraatarme recepten

Koolhydraatarme recepten verzamelen? Pas op!

Ben jij ook zo gek op Pinterest, Instagram en andere sociale media waarmee je makkelijk wat recepten bij elkaar sprokkelt? Je bent niet de enige! Maar er zit wel een addertje onder het gras, want steeds vaker blijken koolhydraatarme recepten die je online vindt helemaal niet zo koolhydraatarm te zijn. Sterker nog: steeds meer zogenaamd koolhydraatarme recepten zitten eigenlijk boordevol suikers! Daarmee zullen ze geen bijdrage leveren aan een koolhydraatarm dieet en maken ze je eerder dikker dan dunner.

Wat nu? Kun je geen recepten meer opslaan die je op je tijdlijn voorbij ziet komen? Jazeker wel. Alleen moet je goed op gaan letten. In dit artikel helpen we je om een kritische houding aan te nemen richting de recepten die je tegenkomt. Het resultaat zal zijn dat je minder recepten in je verzamelingen opneemt, maar wel recepten die je echt zullen helpen!

 

Iedereen kan koolhydraatarm…

Leuk natuurlijk dat iedereen zijn of haar recepten met iedereen deelt. Het nadeel is alleen dat met iedereen ook echt iedereen bedoeld wordt. Met andere woorden: iedereen die het idee heeft een koolhydraatarm recept te hebben, kan dat ook op die manier wegschrijven. En zo staan er ten onrechte heel veel koolhydraatarme gerechten op sociale media die dat helemaal niet zijn!

De ervaren koolhydraatarm dieetvolger zal de recepten misschien kunnen onderscheiden, maar als je net begonnen bent is dat best even lastig.

Het vervelende is dat je vol overgave aan de gang gaat met je dieet, maar al na een tijdje zal denken dat het niet werkt.

 

Waar op letten?

Door goed op te letten kun je wel makkelijk een schifting maken in gezonde recepten en recepten die je beter links laat liggen. Lees je om te beginnen altijd goed in in een koolhydraatarm dieet, zodat je weet wat wel en niet is toegestaan. Lees je dan iets geks in een recept, dan kun je voor jezelf al uitmaken of een recept wel echt gaat bijdragen of niet.

Verder zijn er vooral tips waar je op kan letten over de voedingsstoffen. Lees de ingrediëntenlijsten na en vraag jezelf vooral af hoeveel suikers die bevatten. Het gaat dan vooral om de verborgen suikers. Hoe je die vindt?

 

Koolhydraten “waarvan suikers”

In de supermarkt is het makkelijk. Moet je een ingrediënt hebben, check dan even de ingrediëntenlijst. Staat daar een groot aantal koolhydraten? Dan moet je goed gaan kijken of dit aantal ook bij het kopje “waarvan suikers” staat. Hoe groter het aantal onder dat kopje, hoe koolhydraatrijker het is.

Bijvoorbeeld. Als er 89 gram koolhydraten in een product zitten (waarvan 4 gram suikers) dan is het prima te doen. Maar als er van die 89 gram staat (waarvan 65 gram suikers) is het zeker niet koolhydraatarm te noemen en zal het niet gaan bijdragen aan het afvallen.

 

Producten herkennen (do’s en don’ts)

Belangrijk is dus om de producten te gaan herkennen. Dat kun je doen door een aantal do’s en don’ts te volgen.

Do’s:

  • Ga voor producten die natuurlijk zijn
  • Veel groenten en fruit
  • Vlees en vis (niet ingeblikt)
  • Noten en zaden

 

Dont’s:

  • Kant-en-klare producten
  • Sausjes uit flessen
  • Frituur, banket en snoepgoed
  • Suikers

 

Onderbuikgevoel

In 9 van de 10 gevallen zal het ook helpen om gewoon je onderbuikgevoel te volgen. Heb jij het idee dat een recept dat je op Instagram of Pinterest tegenkomt niet echt koolhydraatarm kan zijn? Dan is het dat vaak ook niet. Controleer het nog even aan de hand van een artikel over het koolhydraatarme dieet en verifieer het aantal koolhydraten en suikers om er helemaal zeker van te zijn.

Zodra je dit een tijdje hebt toegepast, zal je merken dat het meer vanzelf gaat!

Related Posts